Pagina menu
Categories Menu

Posted by on mei 5, 2017 in Nieuws | 0 comments

Dierbare spullen

Dierbare spullen

Je kent het misschien wel: je dochter heeft haar oog laten vallen op dat mooie beeldje dat bij oma op de vensterbank staat. Zij wil het later graag erven, als dierbare herinnering aan haar. En oma heeft daar geen bezwaar tegen. Maar hoe regel je dat dan?

Moet je dat in een testament vast laten leggen? Nee, dat hoeft niet in alle gevallen. Persoonlijke bezittingen zonder grote waarde mag je laten erven door wie je maar aanwijst. Misschien gun je die goede vriendin je horloge of een mooie ring. Zolang het geen grote waarde vertegenwoordigt kun je in een codicil vastleggen wie je welke spullen wil nalaten. Dat codicil is een handgeschreven en door jou ondertekend document, waarin je vermeldt wie welke spullen van jou mag ontvangen als je overlijdt. Bewaar het goed en laat degenen die je nalatenschap afhandelen weten waar je het hebt opgeborgen. Ben je bang dat het kwijtraakt, of vrees je gedoe in de familie erover, dan kun je het origineel laten opslaan bij een notaris en zelf een kopie bewaren.

Zodra het gaat om waardevolle zaken zoals schilderijen, juwelen, verzamelingen, een auto of onroerend goed dan is het verstandig de nalatenschap ervan vast te leggen in een testament, dat bij een notaris wordt opgesteld.

Wanneer codicil of testament?
Wil je weten of het opstellen van een codicil of testament voor jouw situatie van toepassing is? Doe dan de test op de Testamentwijzer.

Nuttig voorwerk
Vind je het lastig om een codicil op te stellen? Schakel dan de hulp in van een nabestaandenbegeleider. Hij of zij helpt je met het opstellen van het document en als je dat wilt ook met het maken van een persoonlijk dossier met alle informatie over je (uitvaart)wensen en nuttige zaken voor je naaste familie of executeur.

Een overzicht van nabestaandenbegeleiders vind je op de website van het Landelijk Platform van Nabestaandenbegeleiders.