Pagina menu
Categories Menu

Posted by on apr 23, 2017 in Blog, Nieuws | 0 comments

Rouwkost: Koffiedik kijken

Rouwkost: Koffiedik kijken

“Theemutsen of koffieleuten?” vraagt de opgewekte dame als we met enige moeite vanwege de traplift bij haar de huiskamer instappen. Ze had graag tevoren geweten of er ook koffiedrinkers in het gezelschap zijn, zodat ze alvast koffie had kunnen zetten. Ze had ons ingeschat als typische theeklanten, vandaar.

Het ‘gezelschap’ dat haar bezoekt bestaat uit een uitvaartonderneemster, een maatschappelijk werkster en ik in mijn hoedanigheid van nabestaandenbegeleider. Wat is het geval? De 83-jarige dame wil alvast wat zaken rond haar uitvaart geregeld wil hebben. Ze heeft een langdurig conflict met haar beide kinderen en wil als het eenmaal zover is “zonder poespas de schoorsteen uit” zoals ze zelf beeldend beschrijft. Ze wil niemand tot last zijn, de kinderen niet, buren of kennissen ook niet en alles zo soepel mogelijk geregeld hebben.

Van betekenis

Vanuit mijn expertise ben ik er vandaag om te kijken of ik iets kan betekenen voor deze mevrouw. Allereerst maar eens noteren hoe ze haar uitvaart geregeld wil hebben: opbaren, bijeenkomst, kaarten, crematie of begrafenis? Nou, daar is ze snel uit. Gewoon zonder gedoe cremeren. Misschien zorgen voor een soort van herdenkingsbijeenkomst in voor de mensen van haar breiclub, maar dan gewoon iets simpels. Koffie en een broodje. Toespraken hoeft niet.

Geen liefde

Tussen het beschrijven van haar wensen door vertelt ze bijna terloops en schijnbaar zonder emotie haar levensverhaal. Haar ouderlijk huis in Rotterdam werd in de oorlog getroffen bij het bombardement van de Duitsers. Haar vader en broertje kwamen daarbij om het leven. De relatie met haar moeder was daarna moeizaam en liefdeloos. Ook aan het huwelijk met haar inmiddels overleden man koestert ze geen warme herinneringen. Sinds jaren heeft ze een breuk met haar beide kinderen en ziet ze hen niet meer. De oorzaak van die slechte relaties is naar haar overtuiging dat ze niet in staat was om liefde te geven. Omdat ze dat zelf ook nooit heeft gehad.

Uitvaart dossier

Zo, dat krijg je allemaal zo tussen neus en lippen voorgeschoteld, terwijl zij ons ondertussen een tweede kopje koffie inschenkt. Om toch even stil van te worden. Dus ja, het is te begrijpen dat deze dame nu alles zelf wil regelen, nu ze er letterlijk alleen voor staat. Goed ook dat ze daarover nadenkt. Of ik daadwerkelijk iets kan betekenen is nog de vraag. Misschien in het komende traject helpen haar administratie op orde te krijgen en een uitvaartmap samenstellen waar degene die uiteindelijk haar uitvaart en nalatenschap gaat regelen alle benodigde info kan vinden. En ja, we zijn dit nu allemaal aan het regelen, maar het kan best wel even duren voordat dit actueel wordt. Misschien heeft het nu nog geen zin om iemand als executeur aan te wijzen. Wie weet legt ze het weer bij met haar kinderen. Of vindt ze een nieuwe vertrouwenspersoon die de nalatenschap gaat regelen, als het zover is. Misschien overleeft ze óns nog wel! Het is koffiedik kijken…