Pagina menu
Categories Menu

Posted by on jan 6, 2017 in Nieuws | 0 comments

Rouw is uniek

Rouw is uniek

In het programma ‘Kijk in de ziel interviewt’ Coen Verbraak mensen die een naaste verloren hebben. Hoe ervaren zij de periode daarna? Wat betekent rouwen voor hen en hoe gaan zij en vooral ook hun omgeving daarmee om?

De een weet zich al snel weer redelijk op de been te houden, al is het alleen maar omdat er kinderen zijn die aandacht en liefde vragen. Bij de ander is de wereld onder zijn of haar voeten weggeslagen en duurt het heel lang voordat ze weer in staat zijn het leven op te pakken of te omarmen. Wat komt er als nabestaande op je af? Goedbedoelde raad, die soms de plank helemaal mis slaat. Het is ook moeilijk voor familie en vrienden; moet je iemand die rouwt nu juist met rust laten, of vooral zien te activeren om het huis uit te gaan en ook leuke dingen te doen? Wanneer is die rouwperiode voorbij? De conclusie is dat daar geen vaste tijd aan te geven is. Ieder ervaart rouw op zijn eigen manier. De een herpakt zich redelijk snel, bij de ander is rouw een onlosmakelijk deel van het (nieuwe) bestaan. Een luisterend oor bieden en hulp, gevraagd of niet, dat is iets dat je in ieder geval kunt doen. En vraag vooral gewoon aan iemand die rouwt hoe die zich vandaag voelt en toon begrip voor het antwoord, dat kan vaak al genoeg zijn.

Regelhulp

Sommige nabestaanden zijn de eerste periode nergens toe in staat. Zelfs de post lezen en zaken regelen vanwege het overlijden voelt dan al als te zware last. Alleen al de gedachten ordenen is al ingewikkeld genoeg. Weet dan dat nabestaandenbegeleiders / nazorgconsulenten hen daarbij ondersteuning kunnen bieden en de weg weten op dat gebied. Zij kunnen nabestaanden stapsgewijs door het regelwerk helpen, of dat desgewenst voor hen doen. Via de website nabestaandenzorg vind je de dichtstbijzijnde nabestaandenbegeleider die is aangesloten bij het Landelijk Platform Nabestaandenzorg.

Kijktip

De eerste uitzending was op 2 januari. Deel 2 volgt maandag 9 januari, op NPO2, om 21:10 uur. De uitzendingen zijn terug te zien via NPO Gemist.