Pagina menu
Categories Menu

Posted by on aug 21, 2016 in Nieuws | 0 comments

Weten wat je wil

Weten wat je wil

Nog geen 20 procent van de Nederlanders heeft zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd. Hoewel er een groeiend aantal mensen is dat praat over de wens voor cremeren of begraven, wordt er nog weinig gesproken over wat de wensen daarnaast zijn.

Minder taboe
Gelukkig wordt praten over je eigen uitvaart al een minder groot taboe. Aanleiding daarvoor blijkt vaak een overlijden in de eigen omgeving te zijn. Op dat moment realiseren veel mensen zich dat ze zelf hun uitvaartwensen nog niet met hun naasten besproken hebben. Maar erover praten is nog niet hetzelfde als de uitvaartwensen vastleggen. Door vast te leggen wat je wil, kunnen er later geen misverstanden meer over ontstaan en geeft het rust, zowel voor jezelf als voor (toekomstige) nabestaanden. Heb je geen specifieke wensen en wil je alles aan de nabestaanden overlaten, zorg dan dat je ook dat vastlegt. Dat voorkomt veel onzekerheid en discussie.

Tijdelijk uit de running
Het is ook zinvol om na te denken over wat je wensen zijn als je bijvoorbeeld vanwege ziekte langere tijd uitgeschakeld bent. Stel, je krijgt een verkeersongeval en ligt in coma. Wie regelt in die tussentijd jouw zaken? Wie doet je betalingen, neemt voor jou medische beslissingen of zorgt voor je huisdier? Dergelijke zaken kun je vastleggen in een levenstestament. Wil je weten hoe je dat doet en wat daarin moet staan? Nabestaandenbegeleiders van het Landelijk Platform Nabestaandenzorg kunnen daarbij een helpende hand bieden. Kijk op www.landelijkplatformnabestaandenzorg.nl voor een begeleider bij jou in de buurt.

Bron: Onderzoek Monuta